ГЛАВНАО БОРИО НАМАВЕСТИГАЛЕРИЈАКОНТАКТ
Најновије вести
Општинско такмиченје из математике
Општинско такмичење из математике 2017. године - задаци и решења
O нама

Основна школа „Бора Станковић“

Прва је школа на српском језику у Тибужду, датира из 1898. године. Школа је била смештена у једној од црквених зграда, била је четвороразредна.

Данашња школска зграда подигнута је 1910. године, а изградили су је од својих средстава мештани више села: Тибужда, Дулана, Леве Реке, Лукова, Барбарушинца и Вишевца. Иако је школа била основна, замишљено је да има интернатски смештај за ђаке из удаљених села. Школска зграда изграђена је и изузетним залагањем учитеља Мирка Поповића и његове жене Афродите.

У време рата 1941. настава у школи одржавала се на бугарском језику и изводила су је два бугарска учитеља. Након напада партизана 1944. године учитељи беже и школа не ради до коначног ослобођења 1945. године. Алфабетски течај, организован 1945. године, са којим је руководила учитељица Драга Јовановић, похађало је 44 полазника а завршило 33. Са описмењавањем становништва радило се све до 1956/57. године. Септембра 1951. године отворена је продужена основна школа (петоразредна школа). Године 1952/53. формиран је радно просветни здравствени течај за женску омладину. Течајевима су руководили Драга и Милутин Јовановић. Школске 1956/57. године шестогодишња школа прераста у осмогодишњу школу са два одеља у разреду. За првог управитеља школе именован је Милутин Јовановић-учитељ. Предметну наставу изводили су стручни учитељи који су се усавршавали за рад, изузев неких појединаца који су имали више или високо образовање. Прерастањем тибушке школе у централну осморазредну школу припојене су до тада самосталне четвороразредне школе у Лукову, Златокопу, Доњем и Горњем Требешињу и Ћуковцу. Број ученика у Тибужду је драстично повећан. Школа је имала око 500 до 600 ђака. Услови за рад су били неадекватни, недостајале су учионице, па су станови за учитеље претворени у учионички простор, а учитељи су становали по приватним кућама. Наставна средства и учила су била скромна, и правили су их углавном сами учитељи. Године 2013. школа је бројала око 215 ученика.

Сва права задржана ©2014